ID: 91 Titel: Musslor, Inflammation och Reumatoid Artrit Provsamlingsansvarig: Helen Lindqvist Start insamling: 2015-09-01 Slut insamling: 2016-05-30 Beskrivning: MIRA- Musslor, Inflammation och Reumatoid Artrit Projektet avser undersöka om ett ökat intag av blåmussla (Mytilus Edulis), kan bidra till minskad inflammation och sjukdomsaktivitet hos personer med reumatoid artrit (RA), som trots läkmedelsbehandling har kvarstående sjukdomsaktivitet. Inflammation förekommer vid många sjukdomstillstånd som diabetes, övervikt, hjärt-kärlsjukdom och i kroniskt inflammatoriska sjukdomar såsom ledgångsreumatism (reumatoid artrit, RA). RA är en autoimmun sjukdom som innebär inflammation och skador i lederna där brosk och ben bryts ner. Detta leder till värk, nedsatt rörelseförmåga, trötthet, depression och större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom jämfört med normalbefolkningen. I västvärlden är prevalensen för RA ungefär 0,5–1,0 %, vilket innebär att ca 50 000- 100 000 svenskar har sjukdomen, vilket medför höga kostnader för både individ och samhälle. Många drabbade har oväntat hög sjukdomsaktivitet med värk och smärta i leder, trots läkemedelsbehandling. Att hitta alternativa behandlingsformer som ex kostförändringar är därför av stor vikt. Många patienter söker efter möjligheten att själva förbättra sin situation, men kunskapen om specifik kost för just dessa patienter är begränsad och de hänvisas ofta till generella kostråd. Många komponenter i vår kost är kopplade de till det humana immunsystemet eller till inflammation, såsom antioxidanterna selen och vitamin E. Den fleromättade långkedjiga fettsyran Eicosapentaenoic acid (EPA) är ett förstadium till inflammationshämmande komponenter. I randomiserade kontrollerade studier av omega-3 (n-3) fettsyror (eg. EPA och DHA) från fisk, eller egentligen fiskolja, har resultaten pekat på bland annat minskat antal svullna leder och minskad smärta i lederna och minskad användning av anti-inflammatoriska läkemedel (NSAIDS), samt minskning av många inflammatoriska markörer. Fisk och skaldjur tillhör de livsmedel som vi ur hälsoperspektiv bör äta mer av, gärna 2-3 gånger i veckan (SLV:s rekommendationer). De är viktiga källor till flera essentiella mineraler och vitamin, som selen och vitamin B12. Studier har också visat att fisk och fiskolja kan förebygga sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdom genom effekter både på blodlipider och på inflammationsmarkörer. Blåmussla innehåller i likhet med fisk n-3 fettsyrorna EPA och DHA, B12, selen, riboflavin och dessutom mycket karotener. Fisk och skaldjur ses dock ofta som en homogen livsmedelsgrupp och därför kan effekter från olika typer av fisk eller skaldjur sällan särskiljas i epidemiologiska studier. Rena interventionsstudier med ökat intag av skaldjur saknas. Det finns dock ett fåtal studier där effekten av musselextrakt på inflammationsmarkörer har undersökts med en del positiva resultat. I dessa studier gav man dock inte hela musslor, vilket innebär att det huvudsakligen var musselolja som gavs och inte hela musslan med sitt vitamin- och mineralrika innehåll. Idag är många hav överfiskade och tyvärr kräver även fiskodlingar att delar av fodret består av fiskmjöl/fiskolja för att förse fisken med livsviktiga n-3 fettsyror. Det är ännu oklart hur vi ska kunna producera fisk (eller n-3 fettsyror) till ett rimligt pris, både rent ekonomiskt och ur ett hållbarhetsperspektiv. Blåmusslan däremot har positiva effekter på den omgivande miljön genom att filtrera och ”äta upp” överskottsnäring (kväve och fosfor). Odling av blåmusslor kan alltså minska negativa effekter av planktonblomning och motverka övergödning, samtidigt som vi kan producera ett näringsrikt livsmedel innehållande bland annat n-3 fettsyror. I den planerade interventionsstudien har vi för avsikt att undersöka effekterna av ett ökat intag av blåmussla som en del av kosten. Studien är också tänkt som en pilotstudie för att utvärdera förutsättningarna för en fullskalig kostintervention för RA patienter i regionen. Studiedeltagarna kommer att 4-5 dagar i veckan under 3 månader att äta färdiga måltider innehållande musslor. De kommer även att under en lika lång period äta en kontrollkost med samma sammansättning av måltiderna med undantag för musslorna som kommer att ersättas av kött, dvs deltagarna är sina egna kontroller. Utöver studiemåltiderna kommer deltagarna äta sin normala kost och de kommer under hela studien forstätta med den läkemedelsbehanling de står på. Eftersom det är tre gånger vanligare med RA hos kvinnor än hos män, så kommer vi i denna pilotstudie enbart rekrytera kvinnor. Dessa totalt 40 kvinnorna, med en medel till hög sjukdomsaktivitet, kommer att rekryteras via reumatologen på Sahlgrenska Universitetssjukthus genom Svenska kvalitetsregistret för reumatologi. Vid provtagning (i start och slut av varje kostperiod) kommer urin och serum att samlas för olika analyser. Följsamhet kommer att kontrolleras genom självrapportering i antal måltider som ätits varje vecka, 24-h kontroller, samt biomarkörer såsom n-3 och B12. Huvudutfallet kommer att vara Disease Activity Score 28 (DAS28) vilket är ett sammanvägt mått baserat på antal ömma och svullna leder, patientens uppfattning om hälsan enligt visual analog scale (VAS) samt SR. Enkäter för livskvalitet och hälsa kommer att ingå. Systemisk inflammation kommer att mätas med olika biomarkörer som exempelvis CRP. Serum och urin kommer utöver kända markörer för inflammation att analyseras med hjälp av metabolomik-metoder för att bedöma om även specifika metaboliter påverkats av musselintaget. Genom dessa metabolomik-analyser skulle även eventuella biomarkörer för intag av musslor kunna identifieras och på ett enkelt och prisvärt sätt kunna användas i framtida epidemiologiska studier alternativt som kontroll av intag av musslor i fortsatta interventionsstudier. PROVTYP;PROVGIVARE serum;40 serum;40 plasma;40 DNA;60 urin;40 vävnad, hår;30