ID: 836 Titel: Utvärdering och användning av biomarkörer i relation till matintag-MatMark studien Provsamlingsansvarig: Rikard Landberg Start insamling: 2021-09-01 Slut insamling: 2022-12-01 Beskrivning: vetenskaplig kompetens. Undvik därför terminologi som kräver specialkunskaper. Kostvanor är en livsstilsrelaterad riskfaktor för övervikt och fetma och i förlängningen stroke, hjärtkärlsjukdom och typ 2 diabetes. Mycket av den data som i dagsläget används för att koppla kostens roll till sjukdom är främst baserat på observationsstudier och i dessa används ofta självuppskattade data för att bedöma kostintag. Självuppskattade kostdata är associerade med en variation av slumpmässiga och systematiska mätfel. Dessa mätfel kan resultera i att samband mellan kost och hälsa missas eller att ickesamband mellan kost och hälsa hittas. Felaktiga uppskattningar på kostintag är föreslaget som en anledning till motstridiga resultat mellan epidemiologistudier. Kompletterande, objektiva åtgärder behövs, för att lösa dessa problem samt för att validera traditionella metoder. Kostbiomarkörer är molekyler som härrör från livsmedel och kan mätas i blod, urin eller andra biologiska prover. Kostbiomarkörer har en dosrelaterad respons till skillnader i intag av konsumerade livsmedel. Eftersom kostbiomarkörer är ett oberoende mått på kostintag kan de användas som ett objektivt mått på kostvanor och kostintag och därmed användas som ett verktyg för att validera andra metoder för att mäta kostintag samt att kombineras med självrapporterade kostdata för att öka noggrannheten i uppskattning av intag. Över de senaste årtiondena har det utförts omfattande forskning gällande kostbiomarkörer s.k. metabolomik, vilket har resulterat i ett flertal markörer för en stor variation av livsmedel. De flesta kostbiomarkörer är etablerade för mätning i blodplasma och urin, vilket är de matriser som oftast används inom intervention- och kohortstudier. Däremot finns det ett behov för enklare tester som kan användas av individer för självtester i hemmet. Dessa tester inkluderar torkade blodfläckar, urinstickor och avföringsprover samt saliv, vilka kan användas för att upptäcka kostbiomarkörer, men dessa tester behöver bli validerade genom att jämföras med blodplasma och urin under kontrollerade former. Sådan provtagning har stor potential för bred, omfattande tillämpning av kostbiomarkörer bortom enskilda forskningslaboratorier. PROVTYP;PROVGIVARE Plasma;24 Feces;24 Urin;24 Saliv;24