ID: 343 Titel: Långtidseffekter av låg GI-kost på blodglukos- och insulinsvar efter måltid samt på riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom Provsamlingsansvarig: Rikard Landberg Start insamling: - Slut insamling: - Beskrivning: Målsättningen med vår studie är att kunna få svar på följande frågor: • Kan en medelhavsinspirerad kost rik på spannmålsprodukter med lågt GI jämfört med en liknande kost med högt GI leda till långsiktigt lägre blodsocker och insulinfrisättning efter 12 veckors konsumtion? • Kan en förbättrad glukosomsättning detekteras genom a) mätning av glukoskoncentrationen i blodet med sensor (se beskrivning nedan) b) mätning av blodsocker över lång tid mätt med en s.k. biomarkör (HbA1C) och c) genom s. k. glukostolerans test där en glukosdryck konsumerats och blodsockret mäts upp till 2 timmar efteråt. • Kan skillnader i blodfetter, blodtryck och C-reaktivt protein och välbefinnande detekteras mellan grupperna efter 12 veckor? • Kan skillnader i ämnesomsättning och i tarmens bakterieflora upptäckas efter 12 veckor efter låg respektive hög GI diet uppmätas? PROVTYP;PROVGIVARE EDTA-plasma;80 Heparin-plasma;80 Serum;80 Avföring;80