ID: 20 Titel: Påverkar kosttillskottet glycin upplevelsen av alkohol, suget efter alkohol och/eller alkoholkonsumtionen hos friska frivilliga högkonsumenter? Arbetstitel: GlycinA studien Provsamlingsansvarig: Bo Söderpalm Start insamling: 2015-04-01 Slut insamling: 2018-12-31 Beskrivning: FRÅGESTÄLLNING Påverkar kosttillskott av glycin 1) suget efter alkohol, 2) upplevelsen av alkohol och 3) konsumtionen av alkohol hos riskkonsumenter av alkohol? OMFATTNING AV PROBLEMET Alkoholberoende är en folksjukdom. Alkoholkonsumtionen i landet ökar och nu har 5% av kvinnor och 10% av män i Sverige diagnosen alkoholberoende. Förutom beroende bidrar alkohol till uppkomsten av cirka 80 andra sjukdomar (WHO). Förutom de medicinska effekterna har alkoholkonsumtion även betydande sociala och ekonomiska konsekvenser och uppskattas kosta Sverige 160 miljarder kronor per år. Dagens läkemedel mot alkoholism fungerar bara för en minoritet av patienterna. Behovet av läkemedel med nya verkningsmekanismer är stort. De flesta patienter som söker vård för alkoholrealterade hälsoproblem har ett riskbruk snarare än ett tungt beroende. Enligt folkhälsoinsitutet beräknas andelen personer med riskbruk till 10% bland kvinnor och 15% bland män. Följande projekt vill kunna bidra till utveckling av nya sätt att behandla alkoholister, som dessutom kan användas i preventivt syfte för behandling av personer med riskkonsumtion. Studien kommer också att belysa neurobiologiska mekanismer bakom alkoholberoende och öka vår insikt om samband mellan beteende och hur hjärnan fungerar. VETENSKAPLIG GRUND Glycin är en av de 20 aminosyror som utgör byggstenarna i proteiner. Glycin är en ofarlig substans som klassas som kosttillkott och som används som smakförstärkare (E-nummer 640). Glycin är även en viktig signalsubstans i hjäärnan. Att studera värdet av näringstillskott för att förbättra existerande behandling vid psykisk skjukdom blir allt mer vanligt. Hjärnans belöningssystem har stor betydelse för utveckling av alkoholism. Baserat på 20 års grundforskning har vi ökat förståelsen kring alkoholens, och andra drogers, effekter i belöningssystemet. Vi har visat att alkohol aktiverar hjärnans belöningssystem genom att interagera med glycinreceptorer (GlyR), och att alkoholens positivt förstärkande och belönande effekter dämpas genom att höja glycinhalter i hjärnan hos råttor. Tidigare arbete från vår forskargrupp har visat att både alkoholkonsumtion och alkoholens dopaminstyrda belönande effekter i råttor kan minskas med substanser som höjer glycinnivån i hjärnan. Arbetet utgör en vetenskaplig grund för glycinterapi som ett nytt behandlingskoncept för att sänka alkoholkonsumtionen. Vår hypotesdrivna grundforskning har därmed resulterat i ett nytt förslag på behandling av alkoholberoende. Nu vill vi undersöka om glycin som kosttillskott kan dämpa lusten att dricka alkohol. KLINISKA STUDIER En mängd kliniska studier med glycin har gjorts. Man har först och främst undersökt om höga doser glycin och läkemedel som påverkar glycinnivåerna skulle kunna användas för att främja kognitiva funktioner och sömnkvalitet. Studier av den typen har visat att doser upp till 60 gram glycin dagligen är väl tolererat hos människor och inte medför några skadliga effekter eller biverkningar. FRÅGESTÄLLNING Kan glycin (höjning av glycinnivåerna) dämpa lusten att dricka alkohol, reducera merbegäret efter alkohol och/eller reducera alkoholkonsumtion? Är glycinterapi ett alternativ för behandling av riskkonsumtion i syfte att förhindra utvecklingen till ett tungt alkoholberoende? SYFTE Avsikten är att studera hur glycinterapi påverkar suget efter akohol och det faktiska intaget av alkohol. Det vill vi göra genom att studera hur forskningspersonerna (FP) upplever effekten av ett glas med alkohol, efter förbehandling med antigen glycin eller placebo (glukos). Efter det första besöket (screening) kommer deltagarna att slumpmässigt delas in i grupper som antingen får förbehandling med glycin eller placebo. Studien är dubbelblind; vilken behandling som varje individ får är okänt för både FP och forskare. KUNSKAPSVINSTER Även individer som inte uppfyller de diagnostiska kraven på beroende kan, vid hög alkoholkonsumtion, tillskrivas craving-problem av liknande karaktär som de med beroende. Det är därför viktigt att så tidigt som möjligt ta tag i, och behandla, en problematisk alkoholkonsumtion för att minska risken att en beroendesjukdom utvecklas. Om individer som fått glycin innan intag av alkohol upplever mindre välbehag, mindre rus eller mindre sug efter alkohol så är det en stark indikation på att glycinterapi kan vara ett effektivt och skonsamt sätt att dra ned på sin alkoholkonsumtion. Behandlingen riktar sig mot både riskkonsumenter som ligger i farozonen för att utveckla ett beroende och alkoholberoende individer. Betydelsen av glycin kartläggs genom att undersöka kopplingen mellan halterna av glycin och alkoholanamnes, alkohol craving och psykologiska upplevelser av alkohol och alkoholintag. Förutom den kliniska betydelsen har studien också ett rent vetenskapligt värde genom att studera betydelsen av glycin, både när det gäller signalering och halterna i hjärnan. UNDERSÖKNINGSVARIABLER Vi vill först och främst undersöka om det finns ett samband mellan glycinkoncentrationen i blodet/hjärnan och upplevelse och konsumtion av alkohol. Detta görs genom att mäta glycin och frivillig alkoholkonsumtion samt genom att använda etablerade frågeformulär och skattningskalor för att studera upplevelsen av alkohol. Vi har sedan tidigare etikprövningsnämndens godkännande att genomföra ett liknande projekt med den neuroaktiva aminosyran taurin kombinerat med intag av alkohol i labbet (Dnr 292-11). Den aktuella ansökan avser ett parallellt spår där vi på liknande sätt vill testa interaktionen mellan glycin och alkohol. Vi studerar också betydelsen av aminosyror (glycin och taurin) hos alkohollberoende patienter (Dnr 179-12). PROVTYP;PROVGIVARE helblod, (EDTA);100 serum;100 plasma, (EDTA);100